ZGadzam się oczywiście, znam i też po częsci korzystam (bo mam Maschine) z Kontakta i kilku instrumentów
które sobie dodatkowo dokupiłem i w pełni doceniam produkty NI, ale to z kolei troszkę jeszcze wyższa półka cenowa...
(tak więc na razie jeszcze nie dorosłem chyba do Komplete) zwłaszcza że nie żyję z grania ;)
na razie się rozglądam i szukam czegoś co mi zastąpi syntezatorek hardwarowy po prostu....
Zadam więc jedno podstawowe pytanie (jestem bardzo bardzo kiepski z kwestii związanych z midi - a w Omnisphere - udało mi się
to zrobić w parę minut!)
Otóż czy posiadając Kontakta (już nie istotne czy całe Komplete czy tylko Kontakt i jakieś wybrane instrumenty)
czy możliwe jest:
1 - ustawienie sobie zestawów (nazwijmy to "COMBI", "paczka", "Performance") kilku brzmień do grania na żywo
(np instrument A, B, C, D, E - ładuję je do Kontakta wszystkie - tak aby były w pamięci RAM)
i czy takim zestawem brzmień mogę sterować z dowolnego kontrolera - na zasadzie że w klawiaturze sterującej
posiadam np 8 padów , lub 8 przycisków numerycznych - wcisnięcie danego numeru (pada) włączą brzmienie doń przypisane?
(grając na żywo mam mało czasu na zmianę barwy i musze to robić 1 guzikiem, w dodatku korzystam np z 4 barw w utworze
i nie mogę ich przełączać góra , dół (przód-tył) - ale na zasadzie dowolnosci np 1,3,5,2,4,1) ? czy to możliwe?
2 - druga zasadnicza rzecz - czy te barwy załadowane do Kontakta - przy przełączaniu między nimi ucinają wybrzmiewające poprzednie?
Podejrzewam że wszystko to jest możliwe ale niestety nie znam nikogo kogo mógłbym prosic o przeszkolenie w sprawach midi....
to chyba tyle ;-) dziękuję za ew. wsparcie!