Efekty z pakietu Rea wydają się okej, są po prostu cyfrowo precyzyjne na tyle na ile powinny być, nie wnoszą żadnej saturacji. Osobiście z nich nie korzystam bo mam do wszystkiego własne odpowiedniki. Używałem jednak kilku wtyczek jakiś czas na samym początku i od siebie mogę powiedzieć że śmiało można ich używać - najważniejsza zasada jest taka że nie ma zasad, jak coś dobrze brzmi to tego użyj i tyle. ;)
Reaper działa trochę inaczej niż FL Studio, chwilę więc zajmie przestawienie się. Żeby wprowadzić sygnał audio lub MIDI do ścieżki musisz zaznaczyć opcję "record arm", znajduje się na dole w każdej ścieżce miksera, jeżeli klikniesz na to prawym przyciskiem myszy będziesz mógł wybrać źródło i jego formę - nagrywanie MIDI, audio, konkretne kanały, nakładanie, nadpisywanie poprzedniego materiału itd. Następnie zaznacz record monitoring który jest mniej więcej w połowie z ikoną głośnika widzianego z boku aby móc odsłuchać ścieżkę w czasie rzeczywistym. I tyle.
Poczytaj sobie na spokojnie instrukcję, także jest po polsku a świetnie przeprowadza przez konfigurację programu i pierwsze etapy, głównie te podstawowe czynności jak wyżej. Jest tam dużo screenów i przedstawi Ci zagadnienia znacznie lepiej niż my na forum samym tekstem.
Program zawsze jest w tej samej wersji niczym nieograniczony, licencje różnią się przeznaczeniem. Pełna wersja jest w pełni komercyjna, obniżona za $60 pozwala zarobić rocznie do $20 000. Na nasze polskie warunki jest to ponad 5000zł miesięcznie więc można spać spokojnie, tym bardziej że dochodząc do tego progu będzie nas stać na pełną licencję - inaczej mówiąc twórcy ułatwiają rozkręcenie biznesu zaczynając z niczym. Żeby tylko nasze prawo podatkowe było takie przyjazne dla zaczynających działalność...