mario215 napisał:Witam wszystkich!!!!
Jestem posiadaczem laptopa HP Pavilion dv7 z procesorem AMD Athlon(tm)
x2 Dual Core QL -65 2.1 Ghz 4,00 GB 32bit używam Viste no i teraz do rzeczy, od około miesiąca próbuje swoich sil na FL studio no i niestety muszę powiedzieć ze przy produkcji słyszę pewne trzaski i przerwy w odsłuchiwaniu dźwięku.
Za powyższy stan rzeczy należy obwiniać sterownik dźwięku który wybrałeś z poziomu:
Options> Audio Settings> input/output [prawdopodobnie w chwili obecnej znajduje się tam sterownik oznaczony jako: Podstawowy sterownik dźwięku.
Ponieważ laptopy nie posiadają wbudowanych wewnętrznych kart dźwiękowych rozwiązania są dwa:
1) zaopatrzenie się w zewnętrzny interface audio ze sprzętową emulacją sterownika ASIO - rozwiązanie jakie wybiera mało kto.
2) zainstalowanie sterownika: ASIO4ALL -
Uniwersalnego driwera ASIO przeznaczonego dla WDM Audio
Sterownik pobrać można za darmo ze
strony producenta
, jak również z naszego działu download (sekcja music tools).
Zdecydowałem się również na zakup nowego sprzętu tylko i wyłącznie do produkcji i tutaj chciałbym was zapytać jaki sprzęt (kompa) kupić aby FL chodził bez żadnych problemów??
Moja rada ogólna - niech to będzie komputer stacjonarny, koniecznie z kartą dźwiękową.
P.s. prędzej czy później Twój nowiutki komputer będzie dostawał zadyszki - ponieważ wymagania aplikacji VST rosną wraz z możliwościami jakie dają im najnowsze komputery z bardzo szybkimi CPU.
P.s. rozumiem że Twój stary sprzęt to laptop, którego parametry przytoczyłeś poniżej?
Staraj się używać polskich znaków diakrytycznych.