Naturalną koleją rzeczy jest to, że posiadanie customowej karty na płycie głównej komputera nie przyspieszy.
Jednak proszę o rozwagę- NIE SPODZIEWAJMY SIĘ CUDÓW po instalacji karty dźwiękowej w komputerze (czy interfejsu audio chociaż zdecydowanie agituję do zakupu interfejsu).
Czasami warto zainwestować w odpowiednio mocny procesor (tutaj intel zdecydowanie wygrywa z AMD chociaż jest droższy, można te kilka procent mocy obliczeniowej poświęcić na wielokrotnie tańszy zakup)- dwa rdzenie to minimum (najlepiej by też było jak najwyższe taktowanie- bo z tego co wiem to powyżej dwu rdzeni Fruciak na razie nie obsłuży), 4GB RAM-u i najlepiej dwa dyski 7200 z odpowiednim cache wpięte w macierz RAID.
O interfejsach i kartach napiszę oddzielną wypocinę:
Jeśli jakiś interfejs bądź karta posiada własny procesor DSP to zazwyczaj jest to DSP dedykowany specjalnie do wtyczek napisanych na tą platformę sprzętową (tutaj można wymienić m.in UAD-a, TC Powercore, Digi czy Scope)- zazwyczaj są to pluginy efektowe (chociaż i znajdą się b. dobre instrumenty). Tutaj nadmienię- UAD i Powercore są tylko i wyłącznie platformami DSP- nie są to interfejsy Audio.
Normalny interfejs (jak np. Echo, z E-Mu godny polecenia jest jedynie 1616) owszem, poprawia wydajność komputera w aplikacjach audio, jednak jest to poprawa rzędu góra kilkunastu procent (zależy od dobrania interfejsu, jeżeli FW to dużo zależy od zainstalowanego Chipsetu- warto się wtedy zaznajomić z jakimi kontrolerami FireWire współpracuje dany producent interfejsu; nie zapominajmy także o odpowiednim zoptymalizowaniu programowym komputera- niezbędne będzie pogrzebanie w rejestrze oraz konfiguracji portów wraz z peryferiami).
Ważne jest, żeby wyłączać typowe spowalniacze (w laptopach jest to z pewnością karta WLAN) oraz kupę aplikacji systemowych (w Viście jest to MULTUM).
Nie zapominajmy jednak, że interfejsy powinny być nabywane głównie ze względu na przetworniki AD/DA (Analog-Digital/Digital-Analog) poprawiające sygnał z zewnątrz i na zewnątrz wychodzący.
Mam nadzieję, że z mojego chaosu merytorycznego ktoś wyciągnie odpowiednie wnioski.