darson napisał:Przyszła kryska i na mnie w końcu z zakupem monitorów. Wpadły mi w oko i ucho monitorki YAMAHA HS80M, ale biorę jeszcze pod rozwagę Infrasonic BLOW5. Warto się w to pakować czy szukać dalej?
Yamaha HS80 zbiera bardzo dobre opinie jednakże bedziesz potrzebował suba zeby usłyszec dobrze dół (chyba że wspomagasz sie jakimis dobrej jakosci słuchawkami - moze to nie lepiej ale taniej).
Podobna sytuacja ma sie w fostexach, największe ośmiocalowe PM2 MKII maja mniej basu niż szesciocalowy model PM1 MKII (na które ja sie własnie decyduje zeby nie kupować suba który kosztuje 1,5k).
Poza tym mam nadzieje ze wiesz co robisz i masz dobre pomieszczenie na tak duże odsłuchy gdyż siedzac blisko koło 8" woofera ciężko Ci bedzie normalnie pracować.
Infrasonic to ja pierwszy słyse wiec sie nie wypowiem.
Co do kupowania monitorów "na głucho" powiem tak: jak pojde posłuchac to kupie te które najładniej grają a niekoniecznie te beda najbardziej liniowe, to moje pierwsze odsłuchy i na nich dopiero bede sie uczył, zakupu dokonuje polegajac na sprawdzonych opiniach ludzi którzy używali róznych zestawów i znają się na rzeczy.