To wypowiedz mojego znajomego który się na tym dobrze zna. Tak więc przeczytaj sobie.
Alesis i CME to dwie solidne firmy. Jednak są to firmy solidne w swojej branży, czyli w klawiszach sterujących (CME wręcz kosi). Jeśli o odsłuchy chodzi, podobnie jak o zewnętrzne interfejsy audio i karty dźwiękowe pod PCI, Alesis to paździerz, przepraszam, ale pracowałem ponad dwa lata w Audiostacji i codziennie miałem do czynienia z takimi rzeczami, zrezygnowaliśmy ze sprzedaży czegokolwiek Alesis, nawet z klawiszy sterujących, bo ludzie oddawali zarówno interfejsy, jak i monitorki. Stracili przekonanie też do klawiatur, choć te były dobre.
Pytanie: czy chcesz aktywne czy pasywne? Jeśli masz wzmacniacz (a do takich rzeczy żeby czysto grało trochę głośniej polecam Denona, Kenwooda, Technicsa i... Unitra - Tonsil), możesz się rozejrzeć za jakimiś pasywnymi monitorami Yamahy (większość modeli to pasywniaki) lub za Tannoyami. Tannoy to część grupy TC, której chyba najpopularniejszą częśćią jest tc electronic i dynaudio acoustics. Monitorów dynaudio jednak nie ruszaj, choć wygrywają co roku w rankingach najlepszych monitorów, to kosztują odpowiednio sporo, a do domowego studia nie są konieczne bez dobrego interfejsu audio.
Do 1400 zł nie kupisz dobrych monitorów studyjnych, chyba ,że znajdziesz wersję powystawową (ja np za emes kobalt warte 2500 zł zapłaciłem 1200 zł - tylko dlatego, że ponad rok leżały na wystawie i się kurzyły).
Tannoy, Yamaha, jeśli masz wzmacniacz to z kolumn małych (dwudrożnych, trójdrożnych do 120W) polecam kolumny Sony, do studia z małum bass reflexem. Sony zapewni Ci dobry odsłuch i czysty na większości pasm. Technics się niestety nie sprawdza w małych mocach, podobnie jak cała grupa Panasonic'a (Technics to podgrupa Panasonica, jak dynaudio acoustics dla tc electronic).
Osobiście bym ci poradził, poszukać lepiej monitorów Emes Kobalt, które do odsłuchu nadają się świetnie, a sam takowe posiadam.
search.stores.ebay.pl/TOP-AUDIO__W0QQfcd...elZ119602234QQsofpZ0
Tutaj masz link gdzie można zakupić je w niemczech. Cena ok 290 Euro. co wraz z kosztami przesyłki będzie oscylowało w Twoich granicach cenowych. Pozdro