Jako, że miałem podobny problem nie tak dawno napisże Ci jak ja to zrobiłem i jakie ma to plusy i minusy.
Zakupiłem laptopa MSI CoreDuo1.8, 2GB RAM- nie zdarza mi się w zasadzie zawieszanie i jakieś poważniejsze problemy. Myślę, ze to minimum, więc najmniej 2 rdzenie i sporo Ramu. (koszt 1800zł) w laptopie jest karta Realtek, która na sterownikach Asio4All miała 7ms latencji, a więc wyśmienicie, ale ja dokupiłem Audigy2ZS(180zł), i na oko nie widać różnicy!!!! ale są pewne niuanse przemawiające za zakupem dodatkowej karty, mogę zejść z latencją do 5ms(ale i tak tego nie robię, dla uzyskania lepszej wydajności i uniknięcia wspomnianych przez Ciebie "trzasków"), lepsza jakość wyjściowego materiału audio 24bit, obróbka sygnału audio z wej karty dźwiękowej w czasie rzeczywistym. Więc w kartę warto inwestować, jaką - sam się ostatnio zastanawiam poważnie, więc nie podpowiem (mój typ Kontrol 1 NI, 900zł)
FL Studio (600 zł)
Trzaski to przede wszystkim brak odpowiedniej karty dźwiękowej. Jeśli jest słaba to i tak procesy obliczeniowe przerzuca na CPU, więc gdy jest słaby procesor całość legnie.
Moja konkluzja: co bym zrobił dziś? Dziś kupiłbym wiele mocniejszy zestaw PC, z wyraźniejszym i większym monitorem za tą samą kasę(więc na pewno już nie kupię drugiego laptopa). Takie są moje wnioski, z własnego doświadczenia.