Jedno z głupszych pytań jakie czytałem... Może odpowiedz sobie na pytanie jaką muzykę chcesz robić. To już właściwie powinno zamknąć temat.
Najłatwiejsze gatunki to typowe "techniawki" czyli hardstyle, dance i jego pokrewne. Takie utwory robi się machnięciem ręki i nie wymagają ogromnej wiedzy.
Podobnie jest z trancem chociaż to już zależy od podejścia. Jeżeli chcesz być ambitnym twórcą trancu to oprócz typowych zagadnień o miksowaniu dochodzi jeszcze synteza. Ale w dzisiejszych czasach nie jest to wymagane. Trance stał się bardzo popularny, wiele gatunków muzycznych podpina się dzisiaj pod trance np. dance co jest błędem, no ale takie stereotypy się przyjęły i trudno. Do trancu jest największa ilość "gotowców". Sample paki, romplery itp. Właściwie to Twój wkład polega na złożeniu wszystkiego do kupy i nic więcej. Zdecydowana większość "wirtualnych producentów" (a nawet coraz więcej tych "nie wirtualnych") "tworzy" w ten właśnie sposób.
Gatunki typu hip-hop, drum'n & bass, breakbeat to już troszkę inna szkoła. Zrobienie dobrego bitu do jednego z tych gatunków to nie lada wyczyn. Trzeba mieć po postu talent i przede wszystkim doświadczenie. Ogólnie ciężki kawałek chleba.
Jeżeli chodzi o FL to powiem tyle, że jest jednym z najłatwiejszych w obsłudze sekwencerów. Można bardzo szybko uzyskać pożądane efekty. Praca jest bardziej wydajna niż w programach takich jak Reason, Cubase czy Ableton. Mimo to wszystko zależy od wprawy.
Pracowałem na wielu sekwencerach i śmiało mogę stwierdzić, że FL jest nie do przebicia w dziedzinie wirtualnego studia. Jeżeli nie korzystasz z żadnego sprzętu to jest to idealny wybór. Jeżeli jednak chcesz już łączyć hardware z softwarem to znacznie lepszy będzie Cubase, Ableton, Pro Tools czy Logic (Mac).
Na głównej stronie zajrzyj sobie do działu "Fruity Loops Studio" oraz do tutoriali. Polecam również temat dla leniwych na forum, który znajdziesz pod
tym
adresem.
Na początek najważniejsze są dla Ciebie: sekwencer, mikser oraz playlista. Poszukaj informacji o nich w źródłach, które Ci podałem. Nie szukaj nigdzie indziej w sieci bo nie znajdziesz. Ta strona to największa kopalnia wiedzy o FL i lepszej nie znajdziesz.
Sekwencer to takie wirtualne biurko, na którym ustawiasz sobie różne instrumenty oraz dźwięki. Podłączony do miksera, w którym nakładasz na te instrumenty efekty. Jak każdy sekwencer posiada patterny, w których układasz sekwencje. Sekwencer w FL posiada ich 999 albo 9999 nie pamiętam dokładnie. W playliście składasz te patterny w całość czyli składasz gotowy utwór. Tak to mniej więcej wygląda. Polecam poprzeglądać projekty dostarczane wraz z FL. Po pierwszym uruchomieniu ładuje się standardowo piosenka demo. Znajdziesz ich więcej w browserze (po lewej stronie w FLu jest drzewko) w folderze "Cool Stuff" lub "Projects". Bardzo dobrym sposobem na naukę jest bawienie się tymi projektami.
Ode mnie na razie tyle. Na pewno o czymś zapomniałem. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to pisz, jak będę miał czas to odpowiem. Na koniec jeszcze dodam, że jeżeli wiążesz Swoją przyszłość z robieniem muzyki i planujesz zajmować się tym na poważnie to programy typu FL to zaledwie namiastka w inżynierii dźwiękowej. Tworzenie dźwięku/muzyki w dzisiejszych czasach to przeogromny dział i potrzeba wielu wielu lat aby mieć jakiekolwiek pojęcie o tym. Chyba, że zajmujesz się muzyką klasyczną...wtedy jest trochę mniej do nauki (ale jest trudniej bo nie ma gotowców :p)