Co forum to inna odpowiedź :). Chyba jedyną sprawdzoną poradę uzyskałem od doświadczonego znajomego z zespołu, który powiedział, że nagrywają wokale za około 40zł za godzinę w studiu i spokojnie w 15min się wyrabiają na jednym kawałku. Ktoś inny z kolei mi wyliczał ile to tysięcy zapłacę za nagranie całodniowe :D. Albo niekompetencja a la "znajomy znajomego znajomej znajomego mi powiedział, że" albo nie wiem co.
Wszystko zależy od tego co postrzegasz jako profesjonalizm - chcę po prostu nagrać dobry wokal, bo ani ja ani ona, ani nikt ze znajomych nie posiada żadnego sprzętu do nagrywania w normalnym warunkach, kosztami możemy się podzielić, do 100zł można wydać, tym bardziej, że parę osób będzie wykorzystywać te kawałki w klubach, a w niedługim czasie zagramy parę imprez i nagrywanie mikrofonem za 60zł na karcie z szumami nie wchodzi w grę ;). Jakość + akustyka i tyle nam wystarczy, reszte zrobię sam z nagranym już wokalem.
I o co Ci chodzi z braniem kawałka od drugiej strony, skąd to wytrzasnąłeś? To ona będzie śpiewać pod produkcję, a nie na odwrót.