Co do Twojego utworu - podoba mi się niesamowicie. Dlaczego? Bo jest taki jak kiedyś się robiło! Jeszcze za czasów FL 3. Nie było wtedy Nexusów i Uberschali, nie było gotowców. Człowiek miał do dyspozycji to co miał FL. I stworzenie czegoś dobrego było naprawdę trudne. A teraz? Nie jeden raz już słyszałem utwory kolesi co dopiero zaczynali...brzmienia syntezatorów, bity wszystko brzmiało profesjonalnie - złożone z gotowców. Widzę, że użyłeś 3xOSC i chyba TS404, ale co do tego nie jestem pewien. Standardowy kick z domyślnego template'a. Prawdziwy oldschool =)
Jeżeli chodzi o ocenę Twojego utworu - nie mogę tego zrobić. Dopiero zaczynasz. Musisz nauczyć się obsługiwać FL, sklejać wszystko w sensowną całość itp itd. Dopiero kiedy opanujesz program można myśleć o ocenie. Teraz wychodzi mnóstwo błędów, niejasności technicznych. Zrobienie czegokolwiek jest wielkim sukcesem. Jak już się wyrobisz to wtedy dopiero zaczniesz myśleć o kompozycji, brzmieniu itp. Wiadomo - żeby tworzyć muzykę, której da się słuchać, która będzie dobra musisz posiadać umiejętności i odpowiednio je wykorzystywać. Teraz czeka Cię dłuuugi czas nabywania ich. Nie jeden raz będziesz siedział i walił głową w ścianę, bo nie będzie Ci wychodzić tak jakbyś chciał, nie będziesz wiedział za jakie pokrętło chwycić żeby poprawić brzmienie. Nie będzie łatwo =) Ale nie zrażaj się.
Bardzo, ale to baaardzo polecam Ci pobawić się przykładowymi utworami, jakie dostarczane są razem z FL-em. Modyfikuj je, obserwuj, słuchaj, kręć pokrętłami i patrz jak zmienia się dźwięk. Na starcie najwięcej się można w ten sposób nauczyć. Korzystaj na razie z gotowych syntezatorów. Programowanie ich to dla początkującego totalnie czarna magia. Sam wyczujesz moment, w którym będziesz gotów aby zabrać się za tworzenie własnych.
Na ten moment mogę Ci polecić
tę książkę
.
Jest tam napis na dole:
I thought this book was free!!, a obok link do downloadu darmowej wersji. Jest troszkę okrojona, zawiera nieco ponad 160 stron. Jest to pozycja godna uwagi. Jedna z lepszych (o ile nie najlepsza) publikacja na temat programowania syntezatorów. Jest idealna dla początkujących. Wszystkie pojęcia związane z syntezą są tam bardzo skrupulatnie i dokładnie opisane. Jest sporo ilustracji, wykresów. I wcale nie trzeba dobrze znać angielskiego żeby zrozumieć podstawy. Nie zrażaj się tym (że jest w angielskim języku) bo naprawdę warto po nią sięgnąć.
EDIT:
Kurde głupia strona menu ma jakieś porąbane. Kliknij po lewej w menu - books i wybierz pozycję "How To Make a Noise". I postępuj dalej według moich instrukcji.
Będziesz musiał wpisać maila żeby otrzymać link do downloadu.
Pozdrawiam.